Ik vind het leuk om bewust te worden van de dingen die ik doe in het dagelijks leven en daar zo nu en dan bij stil te staan. Extra leuk vind ik het om dan vervolgens in kleine stapjes dingen te veranderen.. Net als sporten me ook voldoening geeft geeft het me ook een soort ‘kick’ om kleine doelen voor mezelf te stellen en deze dan ook daadwerkelijk te behalen. En als ik met een kleine verandering ook nog een bijdrage aan onze wereld kan leveren, motiveert dat mij extra!   Tijd voor een blog met een leuk voorbeeld…

Ik had een paar jaar geleden al eens van een douchecoach gehoord, maar mezelf er nooit toe gezet om er een aan te schaffen (terwijl het eigenlijk zo’n kleine moeite is.). Een douchecoach is, voor zover je dit nog niet kent, een timer die je uitdaagt om in vijf minuten te douchen. (De gemiddelde douchetijd in Nederland bedraagt zo’n 8,5 minuten per persoon.) Je zou denken dat die paar minuten meer of minder niet zo’n groot verschil maken…

Tijd voor een kleine, positieve verandering.
Tijdens een bijeenkomst mocht ik op een kaartje aan mezelf iets op schrijven waar ik komende maand op wilde letten  in het kader van ‘een steentje bijdragen aan een betere wereld’. Ik zette onder andere op het kaartje: een douchecoach aanschaffen om zo bewuster om te gaan met mijn waterverbruik en waterverspilling te verminderen. Na een maand zou ik het kaartje met mijn dan per post terug ontvangen als ‘reminder’ voor mezelf en om te zien of ik mijn ‘doel’ voor die maand ook zou hebben behaald. En ja, inderdaad. Na een aantal weken ontving ik een kaartje in mijn brievenbus. Toen ik geconfronteerd werd met het kaartje, realiseerde ik me dat ik nog steeds geen douchecoach had besteld en dat ik er toch echt niet langer onderuit kon. Ik heb diezelfde dag nog online een douchecoach besteld. 🙂

Door de douchecoach een paar keer te gebruiken, kwam ik erachter dat ik voor die tijd eigenlijk ook niet heel lang onder de douche stond, maar van mijn daadwerkelijke douchetijd was ik me nooit echt bewust. En door nu vaker hooguit 5 minuten onder de douche te staan, kan ik blijkbaar per douchebeurt tot wel zo’n 42 liter warm water besparen. Oke, zo heel af en toe sta ik er wel eens wat langer onder en dat moet denk ik ook nog wel eens kunnen. Als iedereen in Nederland één minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water. Dat zijn heel wat liters die we samen kunnen en besparen. Een leuke uitdaging!? En korter douchen scheelt ‘s ochtends, wanneer je vaak toch al gehaast bent, nog tijd ook, haha! 🙂

Welke kleine dingen doe jij om bij te dragen aan een betere wereld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation