Afgelopen maandag, 20 april 2015, was er deze documentaire op de VPRO te zien welke ging over superfoods. 
Inmiddels zijn superfoods in Nederland de afgelopen jaren ongekend populair geworden.Van gojibessen, quinoa, lijnzaad tot chiazaad en onze welbekende Hollandse boerenkool. Wie kent deze ‘superfoods’ inmiddels niet? Ze zijn in Nederland een echte trend geworden.

Deze documentaire duurt 30 minuten en gaat in op de superfoods van over de hele wereld. Interessant om de verschillen wereldwijd te zien en te ontdekken dat er niet echt één juiste definitie van superfood is.

Het hangt er in eerste instantie natuurlijk vanaf of je überhaupt gelooft dat superfoods bestaan en zo ja, wat je er dan onder verstaat. Uit de documentaire blijkt wel dat dit per cultuur, werelddeel en leefstijl kan verschillen. Zo is de nummer één superfood in Indonesie de vleermuis en drinkt de bevolking in Kenia koeienbloed als superfood. Kun je dat je voorstellen hier in Nederland?

Uit de documentaire blijkt ook dat er in de culturen en werelddelen een groot verschil in waarom superfoods worden gebruikt. Is dit wellicht meer vanuit een ‘rage’ door de populariteit van dit supervoedsel, vanuit het gemak in combinatie met een meer luxe-positie zoals in Nederland? Of vanuit de noodzaak omdat er armoede is en het zelfs levensreddend kan zijn? De zogenoemde alg ‘spirulina’ wordt hier in Nederland als superfood gezien, maar in Burkina Faso is het voor ons hippe product een ware levensredder.

Maar wat zijn superfoods volgens het Nederlandse Voedingscentrum eigenlijk?
Het Voedingscentrum noemt zich in Nederland de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.

Het Voedingscentrum komt met de volgende definitie voor superfoods:
“Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Maar geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.” Het voedingscentrum heeft dan ook een duidelijke mening: superfoods bestaan niet.
Meer info van het Voedingscentrum over superfoods is hier te vinden.

Het Voedingscentrum gelooft naar mijn idee ‘heilig’ in de Schijf van Vijf. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat volgens hen gevarieerd eten volgens deze schijf de beste manier is om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Zij geloven niet in één voedingsmiddel dat alle essentiële voedingstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft.

Ik ben inderdaad ook van mening dat variatie in je voeding ervoor zorgt dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Echter zie ik het meer vanuit een breder perspectief en geloof ik niet enkel in de welbekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. (Ik denk eerlijk gezegd dat deze schijf inmiddels wat achterhaald is, gezien de oorspronkelijke Schijf dateert uit 1981. Anno 2015 is het aanbod van voedingsmiddelen namelijk verder uitgebreid).
Ik denk persoonlijk dan ook niet dat superfoods ongezond voor je zijn, mits je ze met mate gebruikt. Ik geloof echter niet in een superfood dat alle benodigde voedingsstoffen waardoor je weinig tot geen andere voeding nodig zou hebben. Maar naar mijn idee kunnen deze superfoods, als je al gevarieerd eet, prima dienen als aanvulling in je gezonde levensststijl.

Zelf heb ik als liefhebber van voeding en gezondheid in de afgelopen jaren dan ook met allerlei soorten superfoods kennis gemaakt en deze uitgeprobeerd. En ik moet toegeven: ook op dit moment staan er nog meerdere voorraadpotjes met verschillende soorten in mijn keukentje. (Oa. lijnzaad, chiazaad, kokos-snippers, tarwegraspoeder, hennepzaad en quinoa). Ik blijf het leuk vinden te experimenteren met (voor mij) nieuwe voedingsmiddelen.

20150425_173913
Wat vinden jullie van de documentaire en hoe denken jullie over superfoods? Eten jullie zelf ook superfoods, waarom wel of niet? Ik ben benieuwd naar jullie mening! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation