Na het maken van wat soepjes en andere gerechten, leek het me leuk voor de verandering eens een taart te bakken.
En niet zomaar een taart, nee.. een heerlijke CHOCOLADE-BIETENTAART! šŸ™‚
Je zou misschien denken, chocolade met bietjes… gaat dat samen?! Dit heerlijke recept is afkomstig uit het boekĀ Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer.Ā 

“De biet is zo lekker zoet, dat ik dacht, waarom niet? Chocolade met bietjes… de wonderen zijn de wereld nog niet uit, toch? En het resultaat? Alsof er een engeltje over je tong…!”

Ingrediƫnten voor een grote taart (ca. 10 taartpunten)

  • 400 gram gezeefd tarwemeel
  • 100 gram cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 75 gram pure chocolade (minstens 76% cacao), in stukjes gehakt
  • mespunt zout
  • 325 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 200 gram geschilde en fijngeraspte bietjes
  • 1 theelepel verse vanillerasp (van een peul)
  • 250 ml sojamelk of water (of een mengsel van die twee)
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 50 tot 75 gram pure chocolade extra
  • 20 gram plantaardige boter (sojaboter of een natuurlijke bakboter uit de natuurwinkel)

Hoe bereid je de taart?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in (ca. 20 cm diameter) en bestrooi deze met wat bloem. Meng in een kom de meel, suiker, bakpoeder, cacao, chocolade, zout en vanille. Meng in een andere kom de olie, sojamelk en/ of water, azijn en bietjes.

Voeg vervolgens de drogeĀ ingrediĆ«nten bij de natte en roer tot er een mooi glad, stevig beslag ontstaat (niet te nattig). Werk snel. Giet het mengsel in de vorm. Bak de taart in zo’n 40 minuten gaar; vanaf 25 minuten mag je af en toe in de oven kijken. Houd de bovenkant in de gaten en prik af en toe met een mes in de taart. (Als dat er schoon uit komt, is de taart klaar).

Is de taart helemaal goudbruin en klaar? Haal deze dan uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
Verwijder de vorm. Smelt voor de topping 50 tot 75 gram pure chocolade met boter in een glazen kom boven een pan kokend water. Giet de gesmolten chocolade over de taart en laat helemaal afkoelen.

En dan is je taart klaar! Hmmmm…. ik vond het heerlijk, maar tegelijkertijd ook erg machtig. Een klein stukje is dus al voldoende. Genoeg taart om te delen met je familie, vrienden of collega’s.

IMG_20140927_230224

Bron: boek ‘Ecofabulous koken in alle seizoenen’ – Auteur: Lisette Kreischer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation