De zomer is weer voorbij. Het wordt ‘s avonds eerder donker buiten en de kaarsjes kunnen weer aan. De herfst is weer begonnen en dat heeft naar mijn idee ook zo zijn charmes. Ik vind het een mooie tijd om lekker in de keuken te staan.

Sinds kort heb ik een geweldig nieuw kookboek (Weten van (h)eerlijk eten) en probeer ik met veel plezier nieuwe recepten uit 🙂

De pompoenen zijn weer in het seizoen en ik wilde graag eens een soep met pompoen maken. Het werd een knolselderij-pompoensoepje, heerlijk voedzaam na bijvoorbeeld een stevige wandeling op gure een herfstdag. Dit recept is afkomstig uit dit prachtige kookboek.

Een aantal gezondheidsvoordelen van dit soepje zijn de combinatie van peper, kurkuma en cayennepeper: deze zorgen voor een optimale vetverbranding. Verder draagt het soepje bij aan een gezond zuur/base-evenwicht en is het rijk aan carotenoïden en vezels (door de pompoen). Daarbij zit er tryptofaan in, dit is de voorloperstof van serotonine en melatonine. Zodra de dagen donkerder worden krijgen we snel een tekort aan deze stoffen. Ook daarom is het volgens de auteur van het recept een uiterst prachtig soepje voor de donkere dagen van het jaar.

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • koffielepel kurkumaIMG_20141012_124353
  • 1 middelgrote knolselderij
  • 1 middelgrote oranje pompoen
  • 2 liter water
  • 4 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 1 ei
  • peper & zout
  • mespunt cayennepeper
  • zure room
  • takje peterselie
  • optioneel: naar eigen smaak kruiden toevoegen, zoals een klein beetje kardemom, gember,
    kerriepoeder, paprikapoeder of wat je ook maar lekker vindt

Hoe maak je het klaar?

Fruit de knoflooktenen in de kokosolie en doe de kurkuma erbij. Voeg vervolgens de in stukjes gesneden knolselderij en pompoen toe. Daarbij 2 liter water en de bouillonblokjes toevoegen. Laat dit vervolgens op garen en pureer het daarna met de staafmixer. In de kokende soep een ei breken en direct opnieuw pureren. Tot slot door te proeven de soep op smaak brengen met peper, cayennepeper en optioneel andere kruiden naar eigen voorkeur.
Net voor het serveren een koffielepel zure room in de opgediende soep doen en een takje peterselie toevoegen.

En dan krijg je…..

IMG_20141012_143421

Bron: ‘Weten van (h)eerlijk eten’ – Auteur Rineke Dijkinga

2 Thoughts on “Recept #6: Heerlijk herfstig knolselderij- pompoensoepje!

  1. Elise on 24 oktober 2014 at 15:11 said:

    Oehh deze ga ik eens proberen.. Ik heb nog nooit pompoensoep gehad maar dit maakt me wel benieuwd.

    • BewustGroen on 26 oktober 2014 at 20:14 said:

      Echt een aanrader! Het is nu de tijd van de pompoenen, dus het leek me een mooi moment.. Ik had ook nooit eerder pompoensoep gemaakt, dus dit was voor mij ook een nieuw probeersel, maar het was goed gelukt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation