Van jongs af aan at ik eigenlijk standaard brood bij mijn ontbijt. Sinds kort eet ik zo nu en dan een schaaltje havermout als ontbijt, terwijl ik  dit vroeger niet echt lekker vond. Maar ik kan zeggen dat ik het, net als dat ik geen echte koffiefan was en ben, steeds meer begin te waarderen en nu zelfs graag eet. Smaken kunnen ten slotte veranderen, zegt men wel eens.

Ik zag havermout tot voor kort eigenlijk als een saaie, smaakloze pap. Ik ontdekte dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Zo vond ik enkele lekkere – en makkelijke – havermoutrecepten, zoals havermout met appel, kaneel en noten, zaden of rozijnen. Naast dat havermout gezond blijkt te zijn, is het voedzaam en makkelijk klaar te maken. Dat laatste is altijd handig als je ‘s ochtends toch eens wat anders wilt eten, maar niet al te veel tijd hebt… Je kunt het natuurlijk ook eten bij je lunch of als tussendoortje!

Ingrediënten en bereidingswijze voor 1 persoon:

  • 3/4 eetlepels havermout
  • 200 ml (plantaardige) melk of water
  • Kaneel naar smaak
  • 1 appel (of een halve er door heen en de andere helft gewoon opeten)
  • Optioneel: 1 eetlepel noten, bijvoorbeeld amandelen en/ of rozijnen of lijnzaad, chiazaad
  • Optioneel: een theelepeltje honing

Terwijl je de havermout met de melk in een pannetje verwarmt, schil je de appel en snijd je deze in kleine stukjes. Voeg de stukjes appel tijdens tijdens het verwarmen van het mengsel toe aan de havermout. Roer het geheel goed door en laat het nog zachtjes doorkoken. Als de pap gaar is en de appelstukjes zacht zijn geworden, haal je de havermout van het vuur. Meng de kaneel erdoor heen en bestrooi het naar keuze met noten, rozijnen en/ of lijnzaad. Voor een iets zoetere smaak kun je een theelepeltje honing toevoegen. Eetsmakelijk! (het ziet er op deze foto misschien niet zo smakelijk uit, maar dat is het wel :))

DSCF0366

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation