Onlangs heb ik weer¬†een soepje gemaakt en uit geprobeerd, deze keer pastte het soepje in verband met de geel/oranje kleur goed bij de stijl van Koningsdag. Natuurlijk is dit gerecht ook lekker op andere dagen en daarom deel ik dit recept graag met jullie ūüôā

Bereidingstijd van de soep bedraagt ongeveer 50 minuten. De zoete aardappel, het hoofdingredi√ęnt van deze soep maakt dit een gezond soepje! De zoete aardappel wordt ook wel ‘bataat’ genoemd. Deze aardappel is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en daarna via handelsreizen over de gehele wereld verspreid. Ondanks dat het een aardappel is, is de zoete aardappel geen familie van gewone, welbekende aardappel.

Dat de zoete aardappel niet alleen lekker, maar ook gezond is, is een feit. Zo bevat deze veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, C en B6. Ook de mineralen foliumzuur, kalium en calcium zijn rijk aanwezig. De voedingsvezels die de aardappel bevat zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel behoudt en je voldoende energie hebt. De voedingsvezels zorgen er eveneens voor dat je suikerspiegel niet zo schommelt, waardoor de zoete aardappel ook geschikt is voor mensen die willen/ moeten minderen met suiker. De zoete aardappel past eveneens in een gluten-vrij voedingspatroon.

 Benodigdheden voor ca. 6 personen
  • 1 el olijfolie of kokosolie
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 cm verse gemberwortel¬†(fijngesneden) of eventueel 1 theelepel gemberkruiden
  • 500 g zoete aardappels¬†(geschild en in stukken gesneden)
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk (light)
  • Optioneel: sap van 2 limoenen
  • Optioneel: 1 theelepel kurkuma-kruiden
  • Een grote pan
  • staafmixer

20150427_121507
Verwarm de olie in een soeppan. Doe de ui, de knoflook en de (verse) gemberwortel in de pan en bak ca. 2 minuten. Optioneel kun je ook een beetje kurkuma-kruiden toevoegen. (Dit kruid geeft samen met de gemberwortel een wat pittiger vleugje aan de soep. Doe de zoete aardappels in de pan en bak deze circa 4 minuten mee.Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes doorkoken.

Daarna de soep pureren met de staafmixer tot een gladde soep ontstaat. Vervolgens de kokosmelk en eventueel het limoensap toevoegen. Laat de soep nog ca. 10-15 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Wat vinden jullie van de zoete aardappel? Maken jullie van deze groente ook soep en/ of andere gerechten?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation