Vandaag is het zondag. Zelf vind ik het weekend weer een mooie gelegenheid om lekker in de keuken te staan. Ik ben een echte liefhebber van de Mediterraanse keuken.  De laatste tijd maak ik weer wat vaker soepjes, van uiensoep tot pompoen- en wortelsoep, maar een tomatensoepje is nog niet aan bod gekomen.

Dit soepje is simpel te maken en past prima in een gezond, Mediterraans voedingspatroon! (Maar natuurlijk ook in een ander voedingspatroon). En ook niet geheel onbelangrijk: het smaakt heerlijk!

20150412_182227 (1)

Hierbij het recept:

Wat heb je nodig voor een pan soep?
– 2 rijpe (biologische) tomaten
– Een blikje of pakje tomatenpuree
– Eetlepel kokosolie/ olijfolie
– 1 liter water
– 2 uien
– Een halve courgette
– 2 groentebouillon-blokjes
– Een teentje knoflook
– Een theelepeltje oregano
– Eventueel 2 lauriersblaadjes
– Een paar blaadjes verse basilicum

Hoe maak je de soep?
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Snijd de tomaten in vier stukken en leg ze op een ovenplaat in wat olijfolie. Bestrooi de tomaten met wat peper en zout en laat ze ca. 20 minuten roosteren op 200 graden.

Snijd ondertussen de uien in halve ringen en pers het teentje knoflook. Fruit de gesneden ui en knoflook in wat olijfolie of kokosolie in een soeppan. Snijd ook de courgette in kleine stukjes. Breng ondertussen een liter water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.

Voeg vervolgens de stukjes courgette, de gefruite ui en knoflook toe aan de bouillon. Ook de tomatenpuree toevoegen. Voeg eventueel 2 lauriersblaadjes toe aan de bouillon en laat de smaak lekker in de soep trekken. Zodra de tomaten uit de oven geroosterd zijn deze ook toevoegen aan de bouillon. Laat de soep circa 15 minuten koken. 20150412_175138Hierna de soep pureren met de staafmixer/ keukenmachine.

Garneer de soep met wat verse bassilicumblaadjes en/ of oregano-kruiden. Breng de soep op smaak met wat peper en zout.

Eetsmakelijk! Deze soep is lekker met wat (geroosterd) brood, bij je lunch of als voorgerecht bij je diner!

Bewaartip voor tomaten: Bewaar tomaten het liefst op een koele plaats buiten de koelkast. Hierdoor behouden ze langer hun volle, heerlijke smaak. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation