Geld. Niet iets waar openlijk tussen mensen onderling veel over wordt gesproken in het dagelijks leven in onze cultuur. Bijna overal wordt over gepraat, maar dit blijft toch een onderwerp waar best wel een taboe op rust. Best gek eigenlijk, want iedereen heeft het nodig als middel om te kunnen ‘overleven’ in onze maatschappij.
Ik vind het dus wel degelijk een belangrijk, maar ook zeker interessant onderwerp. Niet het geld op zich, maar de mogelijkheden en vrijheid die je met geld kunt creëren. En de mooie dingen die je er dus mee kunt doen voor jezelf en/ of een ander.

Zelf ben ik opgegroeid met de les dat je geld pas kunt uitgeven zodra je het hebt en dat je dus eerst moet sparen voordat je iets kunt kopen. En zo sta ik er nog steeds in. Geld lenen vond en vind ik – op de hypotheek na – voor mijzelf geen optie.

Ik woonde vanaf mijn 18e op kamers voor mijn studie (in de weekenden wel bij mijn ouders), toen een paar maanden in Zuid-Frankrijk voor een studiesemester en vanaf mijn 20e samen met mijn man (toen nog vriendlief) weer in de omgeving waar ik ben opgegroeid.

Ondanks dat ik dus al vrij jong op mijzelf (en later samen) woonde lukte het mij – en uiteindelijk ons samen – om een mooie spaarbuffer op te bouwen. Wellicht heeft het ook te maken met het feit dat zowel mijn man als ik geen ‘big spenders’ zijn. Ik geef mijn geld nou eenmaal liever niet uit aan – voor mij – onzinnige dingen, maar besteed het liever aan zaken die ik/wij echt belangrijk vind(en). Zo gebruik ik bijvoorbeeld mijn apparaten, zoals mobiele telefoon en laptop tot ze ‘af’ zijn en hoef ik niet steeds maar nieuwe kleding te kopen (mijn kast hangt inmiddels vol genoeg). Dit is natuurlijk heel persoonlijk; wat voor de één misschien belangrijk is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

Ik wist al in mijn tienerjaren dat ik ‘later’ graag een huis zou willen kopen, dus bedacht ik toen al dat ik niet vroeg genoeg zou kunnen beginnen om daarvoor te sparen. Al zette dat met mijn bijbaantjes als krantenbezorger en horecamedewerker tussen mijn 14e en 17e jaar natuurlijk nog geen zoden aan de dijk. Alle beetjes helpen natuurlijk en desondanks lukte het mij toen al om een beetje te sparen, al woonde ik tot mijn 18e natuurlijk ook nog thuis.

In de jaren daarna had ik op de zaterdagen en in vakanties 5 jaar een andere bijbaan naast mijn studie. Ondanks dat we geen hoog inkomen hadden, lukte het ons ook toen om wat te sparen. Veel hadden we overigens ook niet nodig. Toen manlief en ik beiden afgestudeerd waren en beiden fulltime gingen werken, ging het sparen natuurlijk wel makkelijker. En die eigen koopwoning, die kwam er uiteindelijk. In 2015 werd onze nieuwbouwwoning gebouwd en inmiddels wonen we hier alweer vanaf 2016.

In de loop der jaren ontdekte ik dat sparen alles te maken heeft met je ‘mindset’ rondom geld. Hoe kijk je naar geld en hoe ga je ermee om?
Heb je een spaardoel? Geef je je geld liever uit aan iets waar je op dat moment direct plezier van hebt of kies je ervoor het niet uit te geven en het te sparen voor jouw doel op de langere termijn?

De eerste optie klinkt misschien het meest verleidelijk, maar geeft in mijn beleving vaak vooral kortetermijn-geluk. Met de tweede optie kun je sneller een leuke buffer opbouwen, waarmee je op de lange termijn meer (keuze)vrijheid en mogelijkheden realiseert om je dromen te kunnen verwezenlijken. Daarnaast geeft het hebben van een buffer ook een hoop rust. In geval van een financiële tegenslag, kun je dit makkelijker opvangen en hoef je hiervan dus niet ‘wakker’ van te liggen.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk gaat het ook met sparen om een balans. Zelf geloof ik dan ook dat lekker leven, genieten in het dagelijks leven en sparen voor de langere termijn prima samen gaan. Het gaat naar mijn idee vooral om een stukje bewustwording, overzicht creëren en weten waar je het voor doet. Dan maak je het een stuk concreter en leuker voor jezelf.

Geld op zich is voor mij persoonlijk dan ook niet iets wat mij écht gelukkig maakt. Voor mij zijn dat juist de dingen die geen geld kosten en die niet vanzelfsprekend zijn, hoe cliché misschien ook. Maar het op de ‘juiste’ manier omgaan met geld kan je leven zeker wel makkelijker maken en je helpen je leven zoveel mogelijk in te richten op de manier die jij zelf wilt.

Hoe kijk jij aan tegen sparen en tegen geld in het algemeen? Laat gerust je reactie achter.

Naast sparen kun je natuurlijk – mede gezien de lage spaarrentes op dit moment – ook gaan beleggen en/of eventueel extra aflossen op je hypotheek, al is dit alleen aan te raden om te doen met geld wat je over hebt en op de korte termijn niet nodig hebt. Hierover later een apart artikel op mijn blog.

In een volgend artikel deel ik een aantal tips die je kunnen helpen om te beginnen met – of het verder – opbouwen van een spaarbuffer.

NB. Ik ben geen financieel expert, ik deel alleen mijn eigen ervaringen en tips over dit onderwerp.

3 Thoughts on “Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

 1. Mark on 1 augustus 2020 at 20:24 said:

  Hey Myrthe, leuk dat je weer een artikeltje hebt geschreven! Persoonlijk vind ik ook dat we veel meer open zouden moeten zijn over geld. Je kunt zoveel leren van hoe anderen omgaan met geld! Zelf probeer ik bij elke salarisverhoging minimaal de helft daarvan te gebruiken voor een verhoging van de maandelijkse inleg op mijn beleggingsrekening. Zo mis je dat geld ook niet 🙂

  • BewustGroen on 1 augustus 2020 at 23:31 said:

   Leuk dat je een reactie achter laat, Mark! En helemaal mee eens, je kunt zoveel van elkaar leren inderdaad. Wat goed dat je een deel van je salarisverhoging gebruikt om extra in te leggen bij het beleggen! Mag ik vragen waar je/jullie momenteel in beleggen? Vinden jullie het ook interessant om bijvoorbeeld extra aflossen op de hypotheek? Sparen levert momenteel nauwelijks/niets op, dus dat maakt beleggen wel interessanter vind ik. Ondanks dat beleggen meer op kan leveren, blijven wij daarnaast ook nog wel sparen.

   • Mark on 21 oktober 2020 at 11:50 said:

    Hey Myrthe, ik beleg momenteel volledig in aandelen (index tracker VWRL via DeGiro). Een tracker van staatsobligaties wil ik pas later structureel gaan aankopen. Zo lang (zo’n 30 jaar) voordat ik het geld wil gaan aanspreken voor een passief inkomen vind ik dat nog niet nodig. Wij beleggen overigens wel apart van elkaar. Jeroen laat zijn geld beleggen door de bank (beheerd).

    Wij hebben wel een beetje extra afgelost, maar dat was vooral om de maandlasten onder een psychologische grens te krijgen. Wij hebben een hypotheek met NHG en hebben daarom geen risico-opslag. Ik kan me voorstellen dat dat een reden is voor mensen om extra af te lossen. Voor ons vind ik het niet interessant. Omdat de hypotheek annuïtair is, lossen we toch maandelijks al af. En extra aflossing levert best een behoorlijke besparing op, maar datzelfde geld voor 30 jaar beleggen levert echt veeeeel meer op. Zelfs als je uit gaat van een zeer minimaal rendement en dividend.

    Sparen vind ik ook zeker belangrijk. Een behoorlijk bedrag dat vrij beschikbaar is geeft rust en zekerheid. En het is een lekker om het gevoel te hebben dat je kunt doen en laten wat je wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation