GroensparenIn het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’ weer een nieuw artikel in de categorie “A little change”. Dit maal een artikel over duurzaam bankieren. 

Uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) blijkt dat duurzaam bankieren steeds populairder wordt. Zo kiezen steeds meer consumenten voor een duurzame bank, duurzame spaarrekening of duurzame beleggingsproducten. Verder is uit het onderzoek gebleken dat duurzaam sparen zelfs sneller groeit dan sparen bij een regulier bank.

Wat houdt duurzaam bankieren eigenlijk in, wat is het verschil met regulier bankieren en waarom zou je dit doen?

Volgens Wikipedia is Duurzaam bankieren (ook wel ethisch bankieren genoemd) “een vorm van bankieren waarbij expliciet aandacht wordt gegeven aan milieu en sociale gevolgen van investeringen en leningen”. Kortom komt het er op neer dat duurzame banken je geld investeren in projecten en bedrijven met een maatschappelijk belang. Hierbij kan worden gedacht aan ontwikkelingssamenwerking, milieubewuste bedrijven en -projecten, sociale bedrijven en gezondheidsinstellingen. Bedrijven die bijdragen aan kinderarbeid, het schenden van mensenrechten, de wapenindustrie en oneerlijke handel worden geweerd. Nu is het niet per se zo dat reguliere banken enkel in dergelijke bedrijven investeren, maar in het algemeen ligt de focus bij reguliere banken meer op winstgevendheid dan op duurzaamheid.
De twee meest bekende duurzame banken in Nederland zijn Triodos Bank en ASN Bank (onderdeel van SNS Reaal).

Verder nemen duurzame banken zoveel mogelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo proberen zij zelf bewust met het milieu om te gaan, een eerlijk personeelsbeleid te voeren en bijvoorbeeld open en eerlijke informatie te verstrekken aan iedereen.

Via de ‘Eerlijke Bankenwijzer‘ kun je zien hoe jouw bank scoort op diverse thema’s en sectoren. Verder kun je er verschillende banken vergelijken.

Zelf hebben mijn vriend en destijds een spaarrekening bij ASN Bank geopend, gezien wij het belangrijk vinden dat ons spaargeld wordt geïnvesteerd in duurzame thema’s en omdat de rente voor een zelfde spaarrekening hoger op dat moment was dan bij een reguliere bank.  Dat is natuurlijk ook altijd mooi meegenomen.

En jullie? Doen jullie ook aan duurzaam bankieren? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd!
Laat gerust je reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation